Steun ons en help Nederland vooruit

Openbare ruimte en groen

Zonder groen geen leven. Het geeft rust, ruimte en zuurstof. De aanwezigheid van groen in de gemeente is ook noodzakelijk voor de afvoer van water en het verminderen van de druk op het riool waardoor wateroverlast kan worden voorkomen.

Meer groen in de wijken; groene speel- en ontmoetingsplekken
D66 wil dat de gemeente zich actief inzet voor meer groen in de wijken, bij voorkeur in samenwerking met de bewoners. D66 denkt hierbij vooral aan het aanleggen van natuurlijke speel- , beweeg- en ontmoetingsplekken. Daarnaast zullen er specifieke locaties aangewezen moeten worden om honden uit te laten zodat de bestaande grasvelden in de wijken gebruikt kunnen worden om zorgeloos te spelen. Tot slot moet daar waar mogelijkheden zijn, ingezet worden op groene gevels en geveltuinen, groene daken en schoolpleinen.

Groene tuinen
D66 is geen voorstander van de invoering van een zogeheten tegeltaks, maar wil wél stimuleren en faciliteren dat inwoners daar waar mogelijk hun tuinen ‘vergroenen’ of ‘ontharden’. Bijvoorbeeld in de vorm van het uitdelen van een ‘groen cadeau’ (te verzilveren bij een plaatselijke winkelier), of het beschikbaar stellen van gereedschappen  en/of afvoeren van verharding.

Opvangen hemelwater
Daarnaast wenst D66 het opvangen van regenwater in een regenton te stimuleren door deze gratis of tegen een gereduceerd tarief door de gemeente beschikbaar te stellen aan de inwoners van Landsmeer. Het opvangen van regenwater heeft ook als voordeel dat er geen kostbaar drinkwater hoeft te worden gebruikt voor het bewateren van de planten en het wassen van de auto.

Plaatsen wormenhotels
Tot slot wil D66 dat de gemeente ook een extra bijdrage levert aan het bevorderen van de circulaire economie: het omzetten van afval naar compost door het plaatsen van zogenaamde ‘wormenhotels’ – compostvaten – in de verschillende wijken. Een wormenhotel is een speciale bak waarin groente-afval, fruitschillen en plantenresten door wormen worden omgezet in hoogwaardige compost. Deze compost kunnen  omwonenden weer gebruiken in de (moes)tuin of op het balkon.

Laatst gewijzigd op 22 november 2018